Stor blomrabatt för lite pengar

Beställs på Granngården!

Få mycket rabatt för lite pengar!

Vintern en perfekt årstid att frossa i blomrabattsdrömmar och hämta kraft till nästa års planer, projekt och blunders!

Många av oss vill att saker ska ske fort och inte kosta så mycket pengar och i så fall brukar man ha en förkärlek till vackert ogräs!

cute-smiling-smiley-emoticon

Jag menar de är så tacksamma, trogna och ger så mycket tillbaka! Där kan vi tala om äkta kärlek!

Växter som sprider sig lätt och gärna! både uppskattas och ratas som sagt! En växt som är en fröjd för den ena trädgårdsägaren kan mycket väl uppfattas som ett ogräs av en annan.

Ogräs är inte bara vilda arter som sprider sig in i våra trädgårdar. Flera av våra vanligaste perenner kan man också kallas för invasiva, aggressiva och ogräsliknande. Lösningen är att man planerar när man planterar dem. Om man inte vill att de med utlöpare sprider sig  kan man plantera i kruka, betongrör, hink utan botten m.m. eller sätta dem i en isolerad rabatt. Och perenner som sprider sig med frön kan man stoppa genom att klippa bort blommorna innan de hinner gå i frö.

Om man istället vill förmera kan man samla upp fröerna när de torkat och så dem på våren med markduk. Många frön som sprids på sensommaren/hösten där naturen får ha sin gång möglar eller blir uppätna av möss och fåglar.

Jag personligen älskar blommor som sprider sig och som inte kräver för mycket omsorg för jag har en förkärlek för många perenner av samma sort tillsammans. Vill gärna att de kommer i grupp och stödjer varandra, plus att många tillsammans ger mer struktur och avgränsningar vilket ger en fin bild både nära och på långt håll!

- Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!

Dessa lättspridare kanske är något för alla gerillaodlare i staden! 😉

OBS! Vissa av blommorna nedan är giftiga!

Fröbomber

Fröbomber

Grupp 1) Sprider sig duktigt med rotutlöpare

De har samtliga en förmåga att sprida sig genom krypande rotutlöpare eller underjordiska stammar, s.k. rhizomer.

De flesta kan också förökas med sticklingar på sommaren eller att man klipper rötterna i småbitar och planterar ner dem på våren.


Jakobs stege (Polemonium caeruleum)

Vacker gammaldags växt med flikiga blad och rent vita eller blå blommor.

Blommar maj-juli och får generöst med frön och sprider sig lätt!

Härdig perenn - Flerårig växt som klarar vårt klimat.
Höjd: 70 cm


Näva (Geranium)

geranium-macrorrhizum geranium-phaeum

Den sprider sig via jordstammar och med frö. Det finns olika slags nävor, vissa sprider sig mer, vissa sprider sig mindre. Men gemensamt har de att de kan växa hur som helst på olika platser och de tål sol, därför kan vem som helst odla en näva. Brunnäva (Geranium phaeum) och Flocknäva (Geranium macrorrhizum) sprider sig garanterat.


Kärleksört (Hylotelephium telephium)

hylotelephium-telephium

Kärleksörten kan bli cirka 60 cm hög. En av våra bästa höstblommande perenner. Den kan stå både i skugga och i sol eftersom dess tjocka blad effektivt lagrar vatten inför perioder av torka. Barnsligt lätt att ta perennsticklingar på, det är bara att klippa av toppen på sommaren och stoppa ned i jorden. Om jorden är hårt packad, använd en blompinne och förbered hålet, tryck ned och skruva runt!


 Såpnejlika (Saponaria officinalis)

sapnejlika

Namnet kommer från att man förr gjorde tvättmedel av såpnejlikans blad och rötter som man krossade. Växten är en flerårig ört, som blir upp till 70 cm hög. Jordstammen är krypande och förgrenad, samt bildar talrika utlöpare. Blomningstiden sträcker från juli till september. Såpnejlikan sprider sig också med frön och är lätt att ta sticklingar på.


 Toppklocka och Byaskvaller (Campanula glomerata L.)

Toppklockan sprider sig snabbt och får blommor i juli-augusti. Den är en flerårig ört som är ganska härdig och blir mellan 15-100 cm hög.


 Bambu (Poaceae)

Prasslar mysigt i bris och ger trädgården snabbt ett exotiskt intryck.

Om den planteras på en vindskyddad växtplats i halvskuggan med väldränerad jord kommer den att trivas och ta fart!


 Ödleblad el Kameleontblomman (Houttuynia cordata)

odleblad

Ödleblad är en flerårig ört med dekorativa blad som har tunna, krypande jordstammar.

Lämplig för fuktiga rabatter, sprider sig fort där den trivs, blir ungefär 15-30 cm och blommar i juni till augusti.


 Vresrosor (Rosa rugosa)

Är en 1-2 m hög rosbuske med ett utbrett och starkt förgrenat växtsätt. Den sprider sig genom jordiska utlöpare sprider och med frön från nyponen. Blomningstiden är lång, blommorna är stora (6–8 cm i diameter), väldoftande, med mörkt ceriseröda kronblad. En frisk och tålig art, mycket härdig och motståndskraftig mot sjukdomar.


 Myntasläktet (Mentha)

Myntor är lättodlade och OBS sprider sig mycket lätt via rotskott. De odlas för användning som krydda och används i till exempel godis, likör, glass och tandkräm.


 Ulleternell (Anaphalis triplinervis)

ulleternell

Ulleternell liknar pärleternell men är ulligare och har större blad.

En upprättväxande perenn, som sprider sig med utlöpare men kan även förökas med frö och sticklingar. Problemfri, men kan sprida sig lite invasionslikt om den trivs.


Munkrenfana el Krusbladig renfana (Chrysanthemum el Tanacetum vulgare f crispa)

Renfanan är en flerårig ört som tycker om sol men ställer inte större krav på jordmånen,  den kan gärna vara torr och mager!


 Lila sköldpaddsört (Chelone obliqua Scrophulariaceae)

Sköldpaddsörten blir ungefär 60 cm hög. Den har mycket stadiga stjälkar och ett tätt, upprätt växtsätt. Trivs fuktigt i halvskugga och kalkfritt. Plantorna blir efterhand allt mer omfångsrika med underjordiska utlöpare men tillväxten sker med måttlig hastighet. Arten hör till de mest långlivade perennerna och dessutom till dem som kan stå riktigt länge på en och samma växtplats.

Lätt att ta sticklingar på sommaren!


 Älggräs (Filipendula ulmaria L.)

Älggräs är en storväxt ört som kan bli upp till en och en halv meter hög och som ofta växer i stora bestånd på fuktiga marker. Blommar i juli och augusti. Om bladen  gnuggas avger de en stark och angenäm doft, en söt och tung honungsdoft,  detta utnyttjade man förr och spred ut älggräsblad på golvet för att dölja svettlukten när det var logdans. Förökas från frö eller genom delning vår och höst och sprider sig också med rhizomer.


Höstsolros (Helianthus pauciflorus)

Bildar stora hav om de trivs och får växa fritt, bra insynsskydd genom att de kan bli 2,5 m höga! Blommar i augusti, september och trivs i solig och halvskuggig plats.


 Vitmalört (Artemisia ludoviciana 'Silver Queen')

Artemisia ludoviciana 'Silver Queen'

Artemisia ludoviciana 'Silver Queen'

Trivs i soligt och väldränerat läge, blir ca 70 cm höga och har nästan obefintliga  blommor, De sprider sig kraftigt med utlöpare.

Bra växt som bäddar in och framhäver andra mer färggranna blommor. De är bra om man klipper ned dem så de bryter nya skott annars blir de långa och gängliga.


Silvrig höstanemon (Anemone tomentosa ’Robustissima’)

Har en djupgående lodrät jordstam på vilken det sitter knoppar som bildar nya skott. Detta gör att växten brer ut sig en del och kan bilda ganska stora bestånd efter några år. Förökas genom delning eller med rotsticklingar på våren.

Anemone tomentosa ’Robustissima’ får ljusrosa blommor på 120 cm höga stänglar, och silvrigt sammetslena blad. Den trivs i väldrä­nerad, något fuktigare jord. Sprider sig villigt, täcker snabbt in jorden och släpper inte igenom ett endaste ogräs.

Blommar på sensommaren!


 Penningblad (Lysimachia nummularia L.)

Penningblad är en krypande flerårig ört som blommar i juli. Arten sätter ytterst sällan frö och den sprider sig istället vegetativt med de nedliggande skotten. Den är starkväxande och bildar ofta stora bestånd där den förekommer.


 Judekörs och Japansk lykta (Physalis alkekengi)

Blommorna som dyker upp i juni och juli är vita och tämligen oansenliga. Det är istället för de vackra orangea frökapslarna man odlar japansk lykta. Den är lättsådd och trivs soligt, blir ca 60 cm hög och sprider sig med rottrådar och frön.


 Havtorn eller havstörne och finnbär (Hippophaë rhamnoides)

Havtorn är normalt en låg buske som växer i ett tätt bestånd över en stor yta men kan när den får extra goda förutsättningar bli ett litet träd. Havtorn är lättodlad. Ett absolut krav för att busken ska trivas är att den står i full sol. Den sprider sig kraftigt med rotskott.


  Rosen­hallon (Rubus odoratus)

Är en art i familjen rosväxter men har inga taggar. Den växer frodigt med stora blad och rosa blommor, blir ungefär 2 m hög. En fördel med Rosenhallon är att den trivs i skuggan, perfekt om man vill gömma lite röra bakom ladugården. Precis som på hallon ska de tvåriga grenarna tas bort. Den sprider sig med rotskott!


Rönnspirea (Sorbaria sorbifolia)

ronnspirea

 Mycket lättodlad växt. Långa eleganta blad och långa blomställningar i juni-juli. Kan bli 2 m hög. Får dekorativa fröställningar på hösten och bladen blir mycket vackra. Sprider sig med rotskott.


 Pepparrot (Armoracia rusticana)

Om man tycker om pepparrot så sprider den sig mycket lätt. Inte den vackraste växt men mycket god!  Har du en gång planterat en pepparrot på ett ställe så är det mycket svårt att få bort den därifrån igen. Var alltså noga med att placera den på rätt ställe redan från början. Bra är att ge den någon plats att vara på där den får växa som den vill.  Trivs bäst i en djup, fuktighetshållande jord.

Pepparroten har en pepparaktig smak, eftersom den innehåller senapsliknande ämnen. Du kan skörda rötter under hela säsongen. Gräv upp en rotbit som är några centimeter i diameter. Skala den och riv den alldeles innan användningen för att inte den flyktiga oljan skall försvinna. Pepparroten är bäst som färsk men den kan också frysas.


Cikoria eller vägvårda, (Cichorium intybus)

Roten användes förr som kaffesurrogat och medicinskt mot bland annat gikt.

Blir ungefär 120 cm, gillar soligt läge och all jord.  Sprider sig gränslöst om den trivs både med frö och utlöpare.


 Prakt Veronika (Veronica austriaca ssp. teucrium 'Knallblau')

Veronica 'Knallblau', Praktveronika

Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder, blommar juni-juli och blir ca 30 cm hög.

Växer buskigt med upprätta stjälkar och sprider sig med utlöpare.


 Jordärtskockan (Helianthus tuberosus)

De odlas för sina knölars (jordstammars) skull, vilka används som en rotgrönsak. Jordärtskockan är en slags solros, ur samma släkte som vanlig solros. Jordärtskockan är lättodlad. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har kraftiga stjälkar.


Jättevial el Rosenvial (Lathyrus grandiflorus)

 

Är en flerårig klängväxt i familjen ärtväxter som påminner om luktärt men är doftlös.

Trivs i sol och blommar i juli-september, blir ungefär 2 m och har rejäla pålrötter.


Mjölke, mjölkört eller rallarros (Chamerion angustifolium)

Maitohorsma (Epilobium angustifolium).JPG

Mjölke är en flerårig ört och blir mellan 50–150 cm hög. En enda planta kan ge 80 000 frön som har små hår som hjälper dem att spridas med vinden. Den stora mängden frön och att växterna även sprider sig med rotskott  gör att den kan bli ett "ogräs".


Praktlysning eller Videört (Lycimachia punctata)

Det är en flerårig ört som blir 60-120 cm hög och har krypande jordstam. Praktlysing blommar ofta i stora bestånd runt juni-juli med lysande gula blommor som sitter i en tät, grenig klase.


Randgräs (Phalaris arundinacea 'Picta' Poaceae)

Storvuxet gräs med dekorativa, randiga blad som sprider sig lätt. Starkväxande gröna blad med vita ränder. Gulvita vippor i Juli och augusti. Beskär ner till marknivå på våren.


Grupp 2) Frösår sig tacksamt

Många är fleråriga och bildar rosett första året och kan med fördel sås redan på sommar/höst och har man tur hinner rosetten komma samma år! På våren kan man sedan flytta de plantor som har hamnat "fel"!

Exempel på tvååriga med bladrosetter är kungsljus, purpurklätt, nattljus, fingerborgsblommor och lupiner.


  Kungsljus (Verbascum thapsus

Kungsljus är en högväxt, tvåårig ört som första året bara bildar en bladrosett av stora filtludna blad, men andra året skjuter upp en lång stjälk , ungefär 1,5 m hög, med kortskaftade gula blommor.


Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus)

Lupinen är mycket härdig och kan odlas över nästan hela landet. Den trivs i de flesta jordar men inte för näringsrika och kalkrika jordar. Den är en bra jordförbättrare med de kraftiga kvävefixerade rötterna som luckrar upp jorden effektivt. Lupiner blommar i juni till augusti och kan bli över meterhöga och förökas med frön som direktsås i jorden under april-maj. Fröna gror snabbare om de blöts upp innan och tryck ned några cm.

Lupiner är en av mina favoriter, kan inte förstå att vissa människor ser dem som ogräs. De är så frodiga blommor och bladen är så vackra efter regn med glänsande diamantdroppar på de flerfingrade bladen.


Gullris (Solidago)

Är en flerårig ört som kan bli 1,8 m högt och blommar på sensommaren! Gullris är vanlig i hela landet och växer i nästan alla miljöer, till exempel i ängar, skogar och fjällhedar. Gullris är en anpassningsbar växt och har inga särskilda krav på jorden så länge den är någorlunda väldränerad. Både full sol och halvskugga fungerar bra för gullris. Rena gullrisarter frösår sig under våren.


 Akleja (Aquilegia vulgaris)

Och hur kan man förfäras av Aklejors spridning!, jag känner mig förväntansfull  och glad varje gång det dyker upp en ny korsning på odlingslotten.

Akleja är en flerårig ört som blir ungefär 80 cm hög och grenar sig upptill med flera blommor i juni-juli . Det sägs att den trivs överallt och är enkelt att föröka med frösådd både på sensommaren eller våren.


 Smörboll (Trollius europaeus L.)

Arten är en kal, flerårig ört som kan bli upp till 70 cm hög. Smörbollarna förökar sig med frön på fuktigare marker och kyla är inget hinder, smörbollen är en tuffing som klarar sig upp till zon 8. Vanlig i den finländska träskmarken!


 Purpurklätt ( 'Atrosanguinea')

Purpurklätt eller sammetsnejlika är en art i familjen nejlikväxter. Den här sprider sig  hejvilt med vinden och är svår att få i samlad trupp, i alla fall på naturlig väg. Men de lyser verkligen upp där de dyker upp.

Gillar torrt och soligt! Blir mellan 30-80 cm hög och blommar juni-september.


Myskmalva (Malva moschata)

Myskmalva  är tålig, härdig och trivs bäst på väldränerad, gärna torr plats, och är en villig och tacksam växt som sprider sig lätt med frö. Myskmalva är en flerårig ört som blommar från juli till september.


 Gul nunneört (Pseudofumaria lutea)

En 25 cm hög marktäckare som blommar från maj till september. Den frösår sig villigt!


 Bergklint (Cyanus montana)

Den blir upp till 80 cm hög och bildar tuvor  Plantan är en tacksam blomma som sprider sig med underjordiska revor och med frön.


Stjärnflocka (Astrantia major)

Stjärnflocka är en flerårig ört som bildar täta ruggar och blir cirka 60 cm hög. Den blommar i juni-juli i Sverige och väver sig in bland andra växter och ger en mjuk fyllighet. Kan delas, men frösår sig gärna.


Jättebalsamin (Impatiens glandulifera)

En lättodlad annuell som blir över 2 meter hög och har rosaröda blommor men har man fuktig ängsmark tar den över helt säger experterna! Spridningen beror på att den sprätter iväg mycket stora mängder frön.


 Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

Blommorna kan vara violetta, rosa eller vita, fläckiga invändigt, och sitter i ensidig klase på den cirka 1-1,5 m höga stjälken. Fingerborgsblomma blommar i juni-juli.


 Krollilja (Lilium martagon)

Krolliljan är en flerårig ört med lök.

De blir upp till 1,5 m höga, småblommiga krolliljorna är gamla kulturväxter som blommar i juni-augusti. Rekommenderas att köpa lökar först och sedan får man ge dem några år till de har etablerat sig innan de börjar föröka sig med frön och sidolökar.


Månviol  el Judaspenningar (Lunaria annua L.)

Är en storväxt, ett- eller tvåårig, hårig ört med stora hjärtlika blad, violetta blommor och stora platta fruktskidor. Man sår första året på våren och andra året får man under sommaren doftande violetta blommor som efterföljs av frökapslarna. De skördas när hela plantan är vissen och vid lätt tryck på "silverpengen" trillar fröet ut och de blir silverskimrande. Sprider sig lätt och blir "flerårig" i trädgården .


Lammöron (Stachys byzantina K. Koch)

Är en flerårig, tätt vitluden ört som kan bli upp till 6 dm hög. Arten har utlöpare och bildar stora bestånd med många vegetativa bladrosetter varför den passar bra som marktäckare. Trivs bäst på solig plats i väldränerad, torr, gärna kalkrik jord. Bildar mycket frön! Klipp av stänglarna på sensommaren och lägg dem i en papperspåse och skaka efter par dagar! Så dem till våren!


 Mattram (Tanacetum parthenium)

Mattram är en ett- eller flerårig ört som har en starkt aromatisk doft som kan bli 6 dm hög. Blommar från juli till september och har vanligen många små blomkorgar som sitter i en kvastliknande ställning. Mattram är tålig och växer gärna och överallt så välj växtplats med omsorg.


 Alpmartorn (Eryngium alpinum)

Mycket vacker tistellik blomma. Hela plantan är försedd med nålvassa piggar. Den  kallas också ibland för Ädeltistel. Ändrar färgnyans mycket efter ljuset. Blir ungefär 80 cm hög och trivs i väldränerad och varm kalkhaltig jord.


 Berglungört (Pulmonaria montana)

Fin marktäckare som blommar med söta, blåa blommor. Trivs på skuggiga platser.


 Jättevädd (Cephalaria gigantea)

Storvuxen perenn som behöver mycket plats för att växa. Trivs på en solig plats i väldränerad jord. Kan bli 2 m hög.Vill stå soligt och väldränerat. Blomningstid är juli till augusti.


Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis Rosaceae)

jattedaggkapa

Så vackert med morgondaggen på bladen!

Den är en mycket användbar basväxt som fungerar sammanbindande och lyfter fram och kompletterar det omgivande växtmaterialet. Den kan planteras i rabatter och under buskar och träd.


Aklejruta (Thalictrum aquilegiifolium)

Är en flerårig stor växt och har aklejliknande blad. Aklejruta blommar i juni-juli, blommorna sitter i yviga toppställda kvastliknande samlingar. Blommorna domineras av de långa, rosa till violetta ståndarsträngarna. Fröna sprider sig härligt okontrollerat.


Isop (Hyssopus officinalis)

Är en flerårig växt som vanligen odlas för sina blå, vita eller rosa blommor. Växten har inga höga krav på växtplats, men trivs bäst där det är soligt och varmt. Man kan så frön på våren eller ta sticklingar vår eller höst. Den kan också förökas genom delning.

Tryck här för att komma vidare till Pankpraktikans blogg >


sommar lektyr

Posted in Dagens Tips, kul.