Om ni har sett små rara gummor i buskarna i september/oktober är det troligtvis nypon de plockar från rosenbuskarna!
Nyponen bör vara mogna eller knappt mogna, alltså inte övermogna och de ska plockas vid torrt väderlek, det är av stor betydelse för nyponens hållbarhet.
Alla nypon kan man inte äta man får helt enkelt smaka så märker man om de är ätbara. Sedan ska man välja de som är klarröda eller klarorangea , de har högst näringsinnehåll!
Halvera nyponen och rensa sedan bort alla håriga frön (eller ta bort fröhusen när de är torkade). Sedan ska de torkas antingen längst ner i ugnen på låg temperatur (kring 50 grader) i 5-6 timmar eller på lakan någon vecka.
Nypon är starkt C-vitaminhaltiga och vilda nypon innehåller i runt tal ungefär 10 gånger så stora kvantiteter av detta vitamin som apelsiner. Nypon innehåller också flera viktiga antioxidanter som karotenoider och flavonoider. Antioxidanter hjälper som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen försvara sig mot cellernas åldrande.
Och nu har nyponen fått en ny renässans med många aktörer som säljer nyponpreparat mot trötthet, värk, ledbesvär med mera!
Så varför inte göra som de kloka gummorna, plocka egna nypon alldeles gratis plus att du vet vad får!
Jag brukar göra nyponte av de torkade nyponskalen, tar 4 msk till en liter uppkoket vatten som får stå och dra några minuter, serveras sedan med lite socker eller honung!
Kantarell
En bra hemsida som informerar vad man kan äta i skogen beroende på årstid!
http://www.skogsskafferiet.se/
Dela det här:
- Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på WhatsApp (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)