Fond för utbildning inom guldsmedsbranschen

Gewers stiftelse till minne av Åke och Lars

Gewers stiftelse till minne av Åke och Lars
Box 191 21
Gemma AB
104 32 STOCKHOLM
08-410 280 10

Att lämna understöd eller enskilda stipendier för beredande av undervisning eller utbildning inom guldsmedsbranschen.

Så trivs katten på kattlådan

Gör rätt från början eller gör om och gör rätt!

Skaffa en stor/jumbo kattoalett, det är precis som med akvarium och växthus, mycket lättare att hålla efter och sköta stora genom att smutsen blir inte lika koncentrerad på kort tid, plus att katten får bra svängrum. Ta bort kattluckan på en gång, en katt vill inte ha stängda dörrar, och vik upp den delen som luckan satt fast i mot taket så det blir ännu luftigare!

En kattlåda till varje katt så att det aldrig uppstår revirkränkande beteenden eller blir snabbt överanvänd och ohygieniskt!

Kattlådan ska regelbundet tvättas ur och då byta ut allt strö, ca varannan månad. Om man inte hinner detta vid något tillfälle kan man lägga i någon matsked bakpulver och röra runt som neutraliserar lukten.

Utanför lådan kan man ha en gumminopprad entrématta som stoppar växtfibrerna eller sanden.

Fyll på med sand/strö några cm djupt och ta bort så ofta som möjligt, minst morgon och kväll. Välj gärna ett miljövänligt kattströ på en gång så att katten är van vid det plus att det blir lättare för ägaren att göra sig av med resterna genom att den traditionella sanden är inte brännbart vilket innebär att det är miljöfarligt och ska tas till en miljöstation och får inte slängas i hushållssoporna.

Växtfiberbaserat kattströ som Ökoplus är klumpbildande och dammar inte, det kan slängas i toaletten om man spolar mellan varje klump, kan läggas i soporna och komposten, eldas upp eller läggas i trädgården, förslagsvis under buskarna.

Bästa tekniken när man håller efter en låda med klumpbildande växtfibrer är att använda en skopa eller en spade med mycket små hål. Man för skopan långsamt längs bottnen till man träffar en klump då för man försiktigt undan övrigt strö och när klumpen ligger fritt skyfflar man upp den och håller en liten borstskyffel under skopan när man går bort till toaletten. Ta alltid mer än för lite, håll inte på att skaka av löst fiber. Lägg sedan på nytt fräscht strö i hålet. Om du gör så blir det helt luktfritt! Och själva Ökoplusen luktar gott, som nysågat virke.