Klimatklivet
Om Klimatklivet
Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om.
I budgeten för 2018 utökas anslaget till klimatsmarta projekt i Klimatklivet till: 1,5 miljarder kronor 2018, 2 miljarder kronor 2019 och 3 miljarder kronor 2020. Budgeten för 2018 innebär en förlängning av Klimatklivet till 2023. Det innebär att Naturvårdsverket kan fatta beslut om åtgärder som pågår en bit in i 2023.
Pengar från Klimatklivet ska gå till klimatinvesteringar på lokal nivå, exempelvis i en stad eller en kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. De investerade medlen ska ha som huvudsakliga syfte att minska växthusgasutsläppen. Även spridning och marknadsintroduktion av ny teknik och påverkan på andra miljökvalitetsmål, hälsa och sysselsättning är önskade effekter.
Vem kan ansöka om stöd?
De som kan söka är landsting, kommuner, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, enskilda näringsidkare, organisationer, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar, ekonomiska föreningar, universitet, högskolor eller stiftelser. Aktörer som söker måste vara registrerade i Sverige. Klimatklivet är inte öppet för privatpersoner eller enkla bolag.
När det gäller företag (organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet) är det EU:s regelverk om statsstöd som styr vad Naturvårdsverket kan ge stöd till och i vilken omfattning.
Stöd till miljöskydd kan ges i enlighet med den så kallade gruppundantagsförordningen (kommissionens förordning (EU) nr 651/2014).
Stöd i mindre omfattning (också kallat försumbart stöd) kan ges i enlighet med den så kallade de minimisförordningen och de villkor som anges där (kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013).
Vilka typer av åtgärder kan få stöd?
Åtgärder som kan få stöd är konkreta klimatsatsningar inom till exempel transporter, industrier, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan röra sig om:
- Laddinfrastruktur för elfordon
- Biogasanläggningar
- Byte av fossil olja till biobränsle eller fjärrväme
- Utbyggnad av mindre fjärrvärmenät
- Lustgasdestruktion i sjukvården
- Cykelbanor och infrastruktur för cykel
- Kommunikationsinsatser
Exempel
- Ladda elbil i flerbostadshus (sverigesmiljömål.se)
- Undervisning i simulator minskar utsläppen (sverigesmiljömål.se)
För att vara stödberättigad måste en åtgärd vara mer ambitiös än vad lagen kräver. Stöd ges inte till åtgärder som redan är lönsamma utan stöd vid investeringstillfället.
Klimatklivet kan ge medel till åtgärder som identifierats vid energikartläggningar och energideklarationer eller kostnads/nyttoanalyser, som komplement till strukturfondsfinansiering.
Vilka åtgärder kan inte få stöd genom Klimatklivet?
Klimatklivet kompletterar andra delar i regeringens klimatpolitik, till exempel handel med utsläppsrätter och elcertifikat. Åtgärder som omfattas av dessa styrmedel kan därför inte få stöd från Klimatklivet.
Filmen nedan visar upp några av de projekt som fått stöd från Klimatklivet. Filmen är på engelska.
Besök vår resultatsida för mer information om vilka resultat Klimatklivet har åstadkommit hittills.
Klimatklivet – ansökan
Klimatklivet ger investeringsstöd till klimatsmarta åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid på lokal nivå. Här hittar du information och hjälp inför ansökan till Klimatklivet.
Ansökan till Klimatklivet är för närvarande stängd.
Ansökningsomgångar 2018
- den 15 januari klockan 09.00 - den 15 februari klockan 17.00
Beslut planeras till maj. - den 17 april klockan 9.00 - den 17 maj klockan 17.00
Beslut planeras till september. - den 27 augusti klockan 9.00 - den 27 september klockan 17.00
Beslut planeras till december
http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Klimatklivet/
Dela det här:
- Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på WhatsApp (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)