Recept från tidningen Land
Gräddfil (Recepten kommer från Stora boken om fermentering av Jenny Neikell som också håller kurs i fermentering på land.se.)
Ingredienser (till 2–3 deciliter)
- 3 dl mjölk, ekologisk och ohomogeniserad (3 % fett)
- 3 dl grädde, ekologisk (40 % fett)
- 2 msk filmjölk, ekologisk (så färsk som möjligt, 3 % fett)
Gör så här
- Häll mjölken i en kastrull och värm den till 80 grader.
- Låt mjölken svalna till rumstemperatur, ungefär 20 grader. Blanda ner grädde och filmjölk.
- Sätt på ett lock och låt blandningen stå i rumstemperatur i ungefär 1 dygn.
- Ta fram en silduk med ställning, ställ en bunke under och häll i gräddfilen. Det går också att hälla gräddfilen i en ren köks- handduk och knyta ihop med ett snöre. Knyt fast snöret i ett handtag till ett köksöverskåp och ställ en bunke under. Låt gräddfilen rinna av ett par timmar till önskad konsistens. Ju längre den får rinna av, desto fastare blir den. Vätskan är perfekt att använda till brödbak.
- Förvara gräddfilen i en burk med lock i kylskåpet. Den håller minst 1 vecka.
12 nr av Land 198 kr , spara 66%
+ Olles Kryss
Detta erbjudande gäller t.o.m. 21/3 eller så länge lagret räcker
Dela det här:
- Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på WhatsApp (Öppnas i ett nytt fönster)
- Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)