Stormkök slutsålda nästan överallt!

I rådande stund finns de fortfarande på Outdoor experten

Annons för Outdoor ExpertenSe alla modeller och storleker här!

Spritkök

Bränsle. Ett spritkök tänder du med T-röd. Det kallar också T-sprit eller rödsprit. Det kan du köpa i vanliga mataffärer bland städgrejerna. Vätskan är rosa och det finns i en stor röd flaska, så det är svårt att missa.

Du sätter igång ett spritkök genom att fylla brännaren med T-röd och tända. Det är oftast lättast att tända med tändsticka. Fyll på spriten medan det övre vindskyddet är av och sätt på det innan du tänder.  Du ser inte alltid om det brinner, men håller du handen en bit ovanför lågan känner du om det brinner eller inte.

  • Det kan vara lite svårt att dosera rätt mängd sprit.
  • Det innebär att du kan ha sprit kvar i brännaren när du är färdig med matlagningen, eller behöva fylla på under tiden. Har du sprit kvar är det allra enklaste att ta av kastrullen och bara låta brännaren fortsätta brinna tills det är slut. Detta kräver såklart att du kan vara kvar på platsen.
    Behöver du fylla på är det JÄTTEVIKTIGT att låta brännaren svalna först. Är den varm är det stor risk för brännskador. En bra riktlinje är att du ska kunna hålla brännaren i handen innan du fyller på med mer sprit.
  • Det är lite svårt att ställa in exakt hur varm man vill att lågan ska vara. Vill du ha en mindre låga kan du sätta på metallringen som kommer med brännaren.
  • Effekten är sämre än gaskök. Det tar alltså längre tid att laga maten.

Du måste vara försiktig så att du inte spiller T-röd i maten. Det krävs inte mycket spilld T-röd för att maten ska smaka riktigt äckligt. Tvätta därför händerna direkt efter att du har hanterat spriten.

Använder du T-röd med till stormkök så kommer det att bli sotigt på undersidan av kastrullen. Använd stålull när du diskar så går det enkelt bort.

Källa: www.scouterna.se

Posted in Bra Erbjudanden.